Ten sposób odmieni Twoje zupy…

Przygotowywanie posiłków jest nie lada trudnym zadaniem, ponieważ należy znać przeróżne sztuczki ułatwiające życie każdej kucharki. Przygotowując zupę, sos lub inne gorące danie, którego bazą jest zaprawianie, zabielanie lub zagęszczanie warto znać metodę, jak w prawidłowy sposób zahartować śmietanę. Jest to kwintesencja sukcesu, ponieważ dzięki tej staropolskiej, aczkolwiek spektakularnej metodzie każde danie jest wyśmienite. Nie da się ukryć, że kuchenny sukces kucharki to zadowoleni spożywający, a serce rośnie gospodyni, kiedy patrzy na najedzone i rozanielone towarzystwo przy stole. Do sedna, poniżej znajdziesz sposób – jeden z wielu – na prawidłowe hartowanie śmietany. Z tym sposobem każde danie wyjdzie pyszne, a Ty zaoszczędzisz wielu nerwów.

Zdrowie. Sukces w kuchni ze śmietaną w tle…

Przygotowując danie gorące zaprawiane śmietaną nie raz zastanawiałeś się, jak zrobić perfekcyjne połączenie zimnej śmietany z gorącym wywarem. Jeśli podczas gotowania ważnego dania pojawiają grudki lub wielkie kawałki śmietany zamiast klarownego płynu – ta sytuacja może doprowadzić do szewskiej pasji.

Rozwiązaniem na powyższą sytuację jest przede wszystkim spokój. To oznaka porządnej gospodyni, a dodatkowo daje szansę na trzeźwe ocenienie sytuacji. Nie ma znaczenia, czy śmietana jest dopiero wyciągnięta z lodówki, czy jest już w temperaturze pokojowej. Zawsze przed dodaniem jej do gorącego wywaru, należy w osobnym naczyniu rozmieszać śmietanę z odrobiną gorącego płynu.

Śmietana, która zostanie potraktowana gorącym płynem zmienia swoje właściwości, przyzwyczaja się do temperatury w garnku i może zostać perfekcyjnie połączona z resztą płynu. Bez konsekwencji – czyli bez grudek, białych farfocli oraz innych przykrych niespodzianek. Nie jest to metoda spektakularna, aczkolwiek bardzo skuteczna.

Spróbuj, jeśli nie raz straciłeś ostatnie nerwy w kuchni przygotowując zupę, sos z dodatkiem śmietany. Ta metoda może zaoszczędzić Twój czas, który możesz poświęcić na coś przyjemniejszego.