Brak wyciskarki to nie problem! Jak zrobić sok z buraków bez wyciskarki?

Picie świeżych soków to sposób na dostarczenie sobie jednej z pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Nie każdy jednak wykorzystuje ten sposób ze względu na brak odpowiedniego sprzętu. Ale nie jest to przeszkoda, której nie można przeskoczyć. Zastanawiając się przykładowo, jak zrobić sok z buraków bez wyciskarki, wystarczy wykorzystać to, co ma się w kuchni, by w krótkim czasie cieszyć się zdrowym napojem.

Brak wyciskarki to nie problem

Wyciskarka jest sprzętem kuchennym, który pozwala na uzyskanie z owoców i warzyw smacznych soków pełnych wartości odżywczych i witamin. Kojarzone są ze swoim rozmiarem, który nie do każdej kuchni się nadaje. Z tego względu część osób uważa, że nie ma możliwości przygotowania warzywnego lub owocowego napoju we własnym mieszkaniu. Jest to jednak mylne założenie.

By móc przygotować sok na przykład z buraków — warzyw bogatych w witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, błonnik pokarmowy — można wykorzystać do tego inny sprzęt, który znajduje się w kuchni. Jest nim mikser, w którym zazwyczaj tworzy się koktajle, smoothie czy też ciasto do naleśników. Niezbędne jest także posiadanie sitka oraz zaopatrzenia się w gazę.

Za ich pomocą oraz z odpowiednią ilością czasu można wykorzystać warzywa, jak buraki, które zakupiono specjalnie ku temu celowi lub które pozostały niewykorzystane przy tworzeniu innego dania. Stworzenie z nich soku pozwala na zachowanie zwartych w nich składników odżywczych, a to przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Spróbuj sam — sok z buraka bez wyciskarki

Można przekonać się samemu, czy taki sposób z użyciem miksera i sitka nam odpowiada. Jeżeli tak, będzie to odpowiednie rozwiązanie dla cieszenia się zdrowym sokiem. Proces ten może wydawać się dłuższy w porównaniu do wykorzystania wyciskarki, jednak wiąże się z nim powtarzalność czynności i mniejsza ilość odpadów, a uzyskuje się płynne zdrowie. Również umycie tych sprzętów jest prostsze niż w przypadku klasycznej wyciskarki.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki (lepiej wybrać mniejsze niż większe)
  • 3 plasterki imbiru
  • 1 jabłko
  • 300 ml wody

Przygotowanie

Buraki umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Umieścić w kielichu miksera i dolać 100 mililitrów wody. Miksować na wysokich obrotach przez kilka minut.
Nad dzbankiem umieścić sitko wyłożone gazą. Przelać zmiksowane buraki przez gazę i dokładnie wycisnąć z nich cały płyn. Otrzymane wiórki ponownie włożyć do miksera i zalać kolejną porcją wody. Ponownie miksować przez kilka minut, a następnie przelać przez sitko z gazą i odcisnąć Czynność powtarzać do momentu, aż skończy się woda.
Do otrzymanego soku dodać pokrojone jabłko i plasterki imbiru. Dokładnie zmiksować, aby powstał sok