Sposób na soczewicę
W kuchni coraz częściej szuka się roślinnych zamienników dla białka zwierzęcego. Dobrym substytutem jest soczewica, popularna roślina strączkowa. Warta przygotowania jest sałatka z soczewica i jajkiem, która sprawdzi się jako smaczna i pożywna kolacja, może także być dodatkiem do obiadu, stanowi również sposób na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Właściwości soczewicy
Wśród roślin strączkowych soczewica wyróżnia się ilością barw, jakie przybiera. Można bowiem spotkać się z soczewicą białą, czerwoną, brązową, zieloną. Niezależnie od tego, po którą się sięgnie, jej spożywanie niesie ze sobą wiele zdrowotnych korzyści. Spora ilość białka to jedna z nich.
Poza weganami i wegetarianami, którzy w swojej diecie muszą znaleźć nowe źródło protein, po soczewicę powinny sięgać przede wszystkim kobiety w ciąży — a to ze względu na zawarty w niej kwas foliowy. W soczewicy znajdują się potas, który wpływa korzystnie na pracę ludzkiego serca, oraz taniny, związki mogące chronić przed zachorowaniem na nowotwory.
W soczewicy zawarty jest błonnik pokarmowy — jego przyjmowanie sprzyja redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi, do tego wypełnia żołądek i na długo pozostawia uczucie sytości. Przy czym w roślinie tej niewiele jest tłuszczu, co sprawia, że jako produkt spożywczy pomaga przy odchudzaniu.
Soczewica w kuchni
Decydując się na włączenie soczewicy do swojej diety i przygotowanie z niej posiłków, należy mieć na uwadze, iż w zależności od odmiany czas jej gotowania będzie różny. Czerwoną i żółtą nie trzeba wcześniej namaczać i gotuje się je około 15 minut. Pozostałe powinny być moczone, jak i dłużej gotowane, by nadawały się do jedzenia.
Zastosowanie soczewicy w kuchni jest całkiem duże. Można dodać ją do sałatek, zrobić z niej nadzienie do pierogów, zapiekankę z warzywami i makaronem. Nadaje się na główny składnik smacznej zupy krem, można przygotować z nich kotlety, które staną się zamiennikiem dla tradycyjnych mielonych, jak i stworzyć z jej wykorzystaniem pyszne i przede wszystkim zdrowe ciasto na deser — smakiem zachwyci i dorosłych, i dzieci!
Soczewica jest także produktem prostym w przechowaniu. Surową można zachomikować na rok, natomiast w wersji ugotowanej przez tydzień — zaleca się jednak zjeść ją wcześniej. Wodę z puszki, w której kupuje się soczewicę, można wykorzystać do stworzenia aquafaby — wegańskiego odpowiednika piany z białek — i używać przy pieczeniu ciast.
Prosty sposób na użycie to jednak soczewica w sałatce – danie jest szybkie w przygotowaniu, a przy tym pełnowartościowe i może wyjść jedynie na zdrowie!
Składniki:
- puszka białej soczewicy
- puszka czerwonej fasolki
- 6 jajek
- biała cebulka
- pęczek koperku
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w kostkę. Soczewicę i fasolkę odcedzić z puszki. Cebulę i koperek drobno posiekać.
Wymieszać razem: soczewicę, fasolkę, koperek, jajka, cebulę i majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.