Jajka i ich gotowanie na miękko
Jajka to jeden ze składników ciast, główny bohater smażonej jajecznicy, sprawdza się również na sałatce. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak wiele osób pomija jeden z nich — gotowanie na miękko — bo uważa, że to się nie uda. Główne pytanie brzmi: „ile powinno się gotować jajko na miękko, by faktycznie takie było”? Warto zapoznać się z kilkoma krokami, które to umożliwią.
Jajko na zdrowie
Choć wokół tego produktu spożywczego narosło wiele minut i przez dekady próbowano dociec, czy jajko szkodzi zdrowiu, czy jednak mu sprzyja, dziś nie ma już wątpliwości, iż jego spożywanie to korzyść i powinno się ono na dobre zadomowić w diecie człowieka.
Ich spożywanie to przede wszystkim sposób na dostarczenie sobie w pożywieniu białka. Jajka to ponadto źródło witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych znajdują się między innymi potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen.
Jajka mogą stanowić część pożywnego śniadania, być przekąską, sprawdzą się również zabierane ze sobą na przykład na piknik. Można przygotować je według preferencji na twardo, na miękko — co po przeczytaniu tego artykułu nie powinno już być trudne — usmażyć z nich jajecznicę, jako sadzone czy też w szakszuce.
Gotowanie na miękko
Ugotowanie jajek na miękko to jeden ze sposobów, jak można je jeść. Określenie „na miękko” oznacza w ich przypadku ugotowanie ściętego białka z pozostawieniem żółtka w formie prawie praktycznie płynnej. By osiągnąć taki efekt, należy przede wszystkim być świadomym tego, jakie rozmiaru jajka się posiada.
Wyróżnia się jajka w trzech rozmiarach: S, M i L. Zależne jest to od wagi danego jajka. Za rozmiar S uznaje się te ważące poniżej 53 g, za rozmiar M te w przedziale 53-63 g, w rozmiarze L — te w przedziale 63-73 g. Powyżej tej masy są jajka w rozmiarze XL. W zależności od tego, by przygotować jajka na miękko, należy gotować je przez następujący czas: jajka w rozmiarze S — trzy i pół minuty, jajka w rozmiarze M — cztery i pół minuty, jajka w rozmiarze L — pięć i pół minuty.
Przygotowanie jajek na miękko
Znając rozmiar jajek, które chce się ugotować na miękko, można wziąć się do pracy. Do garnka nalać wody i włożyć do niej jajka. Postawić na ogniu i poczekać do momentu zagotowania się wody. Kiedy to nastąpi, należy jajka gotować przez taki czas, jaki podano w akapicie powyżej.
Po jego upływie należy wyłączyć ogień, wylać wodę z garnka, a na jej miejsce wlać zimną wodę. To pozwoli schłodzić jajka oraz zatrzyma proces gotowania. Kiedy jajka ostygną, będą gotowe do obrania ze skorupki. Można również umieścić je w odpowiednim naczynku do jajek na miękki, ściąć ich górę i cieszyć się dostępem do płynnego żółtka. Tak przygotowane jajka najbardziej polecane są na śniadanie — nie tylko to wielkanocne.