Doceń strączki!

Rośliny strączkowe to bardzo dobre źródło wartościowego białka i cennych składników mineralnych. Niestety, na co dzień niewielu z nas włącza je do swojej diety. Podpowiadamy, jak to zmienić i sprawić, by potrawy przygotowywane z ich wykorzystaniem były nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Wybierz odpowiednie do swoich celów

Wybór roślin strączkowych w sklepach jest naprawdę szeroki. Do dyspozycji klientów jest między innymi soczewica, ciecierzyca, fasola, czy groch. Każde z nich ma nieco inne właściwości i sprawdzi się w innych potrawach. Możemy wybierać między roślinami strączkowymi w formie suchej, jak i w postaci gotowych do użycia konserw.

Dobrze przygotuj strączki

Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę, że każdy rodzaj strączków powinien być odpowiednio przygotowany zanim wykorzystamy je do potrawy. Podstawa to odpowiednio długie moczenie. Dzięki niemu gotowanie będzie trwało krócej. Moczenie pozwala też wypłukać z roślin strączkowych substancje odpowiedzialne za wzdęcia. Jeśli mamy odpowiednio dużo czasu, możemy zalać strączki zimną wodą i wstawić na całą noc do lodówki. Jeśli bardziej się nam spieszy, do namaczania możemy wykorzystać wrzątek. W takim przypadku wystarczą zaledwie dwie-trzy godziny, by uzyskać równie dobry efekt jak przy namaczaniu na zimno. Przed gotowaniem obowiązkowo wymieniamy wodę, w której moczyły się nasze strączki. Czas samego gotowania jest uzależniony od wybranego sposobu namaczania, ale i od gatunku nasion, z których korzystamy. Propozycja dla tych, którzy czasu mają jeszcze mniej to wykorzystanie konserwowych strączków, które są już gotowe do spożycia.

Pamiętaj o przyprawach

Wszystkie dania zawierające strączki powinno się dość mocno przyprawiać, ponieważ rośliny strączkowe same w sobie są dość mdłe. Sięgnij po czosnek, ostrą paprykę, cząber, czy majeranek. Dobrym wyborem będą też nieco bardziej egzotyczne w smaku kumin, czyli kmin rzymski i kolendra. Każdą z tych przypraw możesz dodawać do potrawy dość hojnie, dopasowując smak do swoich upodobań. Dzięki temu całe danie zyska wyjątkowy charakter.

Spróbuj przygotować coś naprawdę pysznego

Na początek swojej przygody ze strączkami dobrze jest przygotować jakąś wyjątkową potrawę, dzięki której się do nich przekonamy. Wypróbuj przepis na zupę z soczewicy czerwonej z pomidorami albo hummus z ciecierzycy. Jeśli obawiasz się smaku roślin strączkowych, możesz wybrać danie, w którym nie będzie on zbyt dobrze wyczuwalny, na przykład brownie z czerwonej fasoli. Nie bój się próbować, eksperymentować i testować nowych przepisów. Prędzej czy później z pewnością uda Ci się znaleźć sposób na serwowanie strączków w taki sposób, by smakowały nawet osobom, które nie są do nich do końca przekonane.