Wszystko co musisz wiedzieć o szparagach
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Zaczyna się z początkiem maja, a kończy z końcem czerwca. Niektórzy wyczekują go z wytęsknieniem, innym jest zupełnie obojętny. Prawda jest jednak taka, że każdy, kto w swoim życiu miał okazję spróbować dobrze przyrządzonych szparagów, z pewnością się z nich zakocha i szybko dołączy do grona ich zagorzałych zwolenników.
Białe czy zielone?
Zanim wybierzemy się na zakupy w poszukiwaniu szparagów, powinniśmy zdecydować, czy interesują nas białe czy zielone. Białe szparagi są twardsze i bardziej zdecydowane w smaku. Zielone są natomiast delikatniejsze. Ich przygotowanie jest łatwiejsze, nawet jeśli do tej pory nie mieliśmy styczności z tym warzywem, dlatego będą dobrym wyborem w przypadku osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze szparagami.
Jak przyrządzić szparagi?
Kolor szparagów decyduje nie tylko o ich smaku, ale i sposobie przyrządzenia. W przypadku zielonych szparagów sprawa jest bardzo prosta — wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Jeśli wygniemy szparaga, najprawdopodobniej sam złamie się w odpowiednim miejscu. I na tym nasza praca w zasadzie się kończy. Wiemy już jak należy obrabiać szparagi zielone jak przygotować w takim razie białe? W ich przypadku niezbędne będzie ich obranie i usunięcie twardych włókien. Najlepiej posłużyć się przy tym obieraczką do warzyw. Dopiero potem można odłamać twarde końcówki i przystąpić do przygotowywania właściwego dania.
W jakich daniach sprawdzą się szparagi?
Wstępna obróbka szparagów wygląda dokładnie tak samo, bez względu na to, w jaki sposób chcielibyśmy je podać. Dalszy sposób postępowania należy już dostosować do konkretnego dania. Najprostszy sposób na podanie szparagów to ich zgrillowane i zaserwowanie w towarzystwie odrobiny masła i soli. To wyjątkowe warzywo jest na tyle smaczne, że nie potrzebuje dosłownie nic więcej. Aby nieco wzbogacić danie, możemy dodatkowo przygotować tosty, jajka sadzone i sos holenderski, W takim zestawieniu szparagi serwowane są zdecydowanie najczęściej. Kolejny dobry sposób na ich podanie to przygotowanie zupy szparagowej na bulionie warzywnym. Popularne są też zupy kremy bazujące na szparagach. Niektórzy dodają do nich nawet zdrewniałe końcówki szparagów. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, musimy pamiętać o tym, by na samym końcu dokładnie przetrzeć zupę przez sitko. Pozbędziemy się w ten sposób niejadalnych włókien. Szparagi bardzo dobrze sprawdzają się także jako składnik tart i sosów do makaronu. Możliwości ich wykorzystania jest naprawdę mnóstwo, a dzięki temu, że sezon na szparagi trwa rak krótko, z pewnością nie zdążysz się nimi znudzić, nawet jeśli zdecydujesz się przetestować większość z przedstawionych wyżej propozycji potraw.