Jakie ciasta sprawdzą się latem?

Wysokie temperatury na zewnątrz z pewnością nie zachęcają do spędzania długich godzin w kuchni przy rozgrzanym piekarniku. Na szczęście istnieją sposoby na to, by przygotować coś pysznego do kawy, nie tracąc na to zbyt wiele czasu i energii. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych pomysłów, które warto wykorzystać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Ucierane z owocami

Najbardziej popularne z letnich deserów to ciasta ucierane z dodatkiem wszelkiego rodzaju sezonowych owoców. Do przygotowania takich ciast wystarczy zaledwie kilka prostych składników, które większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni: mąka, jajka, masło, cukier i proszek do pieczenia. W niektórych wariantach dodaje się do nich jeszcze jogurt czy maślankę. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, krótko mieszając, a na wierzchu układa się dowolne owoce. Może to być rabarbar, ale również truskawki, maliny, jagody, czy jabłka. Sprawdzi się tu zdecydowana większość naszych rodzimych gatunków owoców. Jeśli mamy wystarczająco dużo czasu możemy posypać takie ciasto kruszonką lub po upieczeniu polać lukrem, jednak nie jest to konieczne. I bez tego z pewnością będzie przepyszne.

Serniki na zimno

Lato to również dobry moment na przygotowywanie wszelkiego rodzaju serników na zimno. To kolejne z ciast, które można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Nieco dłużej zajmie nam tylko oczekiwanie, aż masa porządnie stężeje w lodówce. Bazą każdego sernika na zimno jest twaróg lub serek homogenizowany. W niektórych przepisach wykorzystuje się też jogurty, co pozwala na przygotowanie nieco odchudzonej wersji tego popularnego ciasta. Do bazy dodajemy żelatynę lub galaretki przyrządzone według instrukcji na opakowaniu. Na wierzchu można rozłożyć sezonowe owoce i wylać kolejną warstwę galaretki. Ciekawą propozycją jest też bananowiec na zimno z serkami homogenizowanymi. Pamiętajmy tylko, że przed podaniem sernika należy umieścić go w lodówce co najmniej na kilka godzin, co zwykle okazuje się najbardziej wymagającym etapem przygotowanie tego prostego ciasta.

Ciasta bez pieczenia

Lato to doskonały moment na wypróbowanie przepisów na ciasta bez pieczenia. Większość z nich bazuje na wykorzystaniu gotowych ciastek, herbatników lub biszkoptów. Przekłada się je różnego rodzaju szybkimi masami — świetnie sprawdzi się tu krem budyniowy z dodatkiem masła albo gotowy kajmak z puszki. Ogromną zaletą tego typu ciast jest to, że do ich przygotowania nie potrzeba piekarnika, a to oznacza, że można je przygotować nawet w najbardziej polowych warunkach, na przykład na działce, czy na biwaku. Nie da się ukryć, że to bardzo kusząca alternatywa dla spędzania kilku godzin przy rozgrzanym piekarniku podczas przygotowania tradycyjnego ciasta.