Co zrobić z buraków?

Buraki to jedno z popularniejszych polskich warzyw, a mimo tego jego potencjał wciąż nie jest w pełni wykorzystywany. Większość z nas je go przede wszystkim w formie najprostszej surówki, tymczasem z tych pięknych bordowych kul można wyczarować w kuchni zdecydowanie więcej.

Burak w zupach

Czerwony barszcz gotowany na burakach to klasyk. W wielu domach to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Wariacją na temat tradycyjnego barszczu jest barszcz ukraiński, inspirowany kuchnią naszych wschodnich sąsiadów. Oprócz buraczków znajdziemy w nim między innymi marchewkę, ziemniaki i fasolę. To bardzo pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Latem warto z kolei spróbować chłodniku przyrządzanego z liści buraków, czyli botwinki. W towarzystwie rzodkiewki, ogórka i dużej ilości kopru i szczypiorku smakują wybornie i zapewniają orzeźwienie w upalne dni.

Burak w surówkach i sałatkach

Klasyczna surówka z buraczków zawiera ugotowane, potarkowane buraki, drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy dodane do smaku. Jeśli zależy Ci na tym, by nieco ją urozmaicić, podpowiadamy, jak się robi buraczki zasmażane. W tym celu należy potarkowane buraki lekko przesmażyć w towarzystwie drobno pokrojonej cebulki. Następnie na patelnię dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy do powstania zasmażki. Tak powstałą zasmażkę mieszamy z burakami i całość przyprawiamy do smaku solą i octem balsamicznym.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by buraczki traktować nie tylko jako prosty dodatek do obiadu. W postaci carpaccio świetnie sprawdzą się również na eleganckich przyjęciach. Aby przygotować carpaccio ugotowane lub upieczone buraki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na roszponce. Na wierzch kruszymy fetę lub kozi ser, a całość polewamy sosem przygotowanym na bazie octu balsamicznego i musztardy. Możemy dodać również natkę pietruszki lub uprażony słonecznik, które jeszcze bardziej podkręcą smak całości.

Burak w ciastach

Burak podawany na słodko to nieco mniej znana wersja tego popularnego warzywa, warto jednak ją przetestować. Czekoladowe brownie z buraków jest bardzo wilgotne i zaspokoi wymagania każdego wielbiciela czekolady. Osoby, które nie są przekonane do dodawania warzyw do ciast, z dużym prawdopodobieństwem nawet nie zorientują się, że w cieście jest jakiś dodatkowy składnik.

Z myślą o dzieciach można natomiast przygotować buraczane gofry lub muffinki. Buraki, które do nich dodamy, powinny być bardzo drobno potarkowane, żeby nie zaburzyły struktury ciasta i nie były zbytnio wyczuwalne. Przed dodaniem do masy warto je również odcisnąć na sitku po to, by niepotrzebnie nie rozrzedziły masy. W przeciwnym razie możemy spodziewać się mało apetycznego zakalca, którego nie uratuje nawet piękny różowy kolor.