Co zrobić z buraków?
Buraki to jedno z popularniejszych polskich warzyw, a mimo tego jego potencjał wciąż nie jest w pełni wykorzystywany. Większość z nas je go przede wszystkim w formie najprostszej surówki, tymczasem z tych pięknych bordowych kul można wyczarować w kuchni zdecydowanie więcej.
Burak w zupach
Czerwony barszcz gotowany na burakach to klasyk. W wielu domach to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Wariacją na temat tradycyjnego barszczu jest barszcz ukraiński, inspirowany kuchnią naszych wschodnich sąsiadów. Oprócz buraczków znajdziemy w nim między innymi marchewkę, ziemniaki i fasolę. To bardzo pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Latem warto z kolei spróbować chłodniku przyrządzanego z liści buraków, czyli botwinki. W towarzystwie rzodkiewki, ogórka i dużej ilości kopru i szczypiorku smakują wybornie i zapewniają orzeźwienie w upalne dni.
Burak w surówkach i sałatkach
Klasyczna surówka z buraczków zawiera ugotowane, potarkowane buraki, drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy dodane do smaku. Jeśli zależy Ci na tym, by nieco ją urozmaicić, podpowiadamy, jak się robi buraczki zasmażane. W tym celu należy potarkowane buraki lekko przesmażyć w towarzystwie drobno pokrojonej cebulki. Następnie na patelnię dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy do powstania zasmażki. Tak powstałą zasmażkę mieszamy z burakami i całość przyprawiamy do smaku solą i octem balsamicznym.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by buraczki traktować nie tylko jako prosty dodatek do obiadu. W postaci carpaccio świetnie sprawdzą się również na eleganckich przyjęciach. Aby przygotować carpaccio ugotowane lub upieczone buraki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na roszponce. Na wierzch kruszymy fetę lub kozi ser, a całość polewamy sosem przygotowanym na bazie octu balsamicznego i musztardy. Możemy dodać również natkę pietruszki lub uprażony słonecznik, które jeszcze bardziej podkręcą smak całości.
Burak w ciastach
Burak podawany na słodko to nieco mniej znana wersja tego popularnego warzywa, warto jednak ją przetestować. Czekoladowe brownie z buraków jest bardzo wilgotne i zaspokoi wymagania każdego wielbiciela czekolady. Osoby, które nie są przekonane do dodawania warzyw do ciast, z dużym prawdopodobieństwem nawet nie zorientują się, że w cieście jest jakiś dodatkowy składnik.
Z myślą o dzieciach można natomiast przygotować buraczane gofry lub muffinki. Buraki, które do nich dodamy, powinny być bardzo drobno potarkowane, żeby nie zaburzyły struktury ciasta i nie były zbytnio wyczuwalne. Przed dodaniem do masy warto je również odcisnąć na sitku po to, by niepotrzebnie nie rozrzedziły masy. W przeciwnym razie możemy spodziewać się mało apetycznego zakalca, którego nie uratuje nawet piękny różowy kolor.
Informacje o różnorodnych sposobach wykorzystania buraków w kuchni pozwalają nam odkryć nowe smaki i potrawy. Oprócz tradycyjnej surówki z buraków, można przygotować zupy, sałatki i dania deserowe, które wzbogacą nasze menu i zachwycą podniebienia.
Czerwony barszcz z buraków jest klasykiem kuchni polskiej. Jest to idealna zupa na chłodne dni, która dzięki burakom nabiera intensywnego koloru i smaku. Barszcz ukraiński, z dodatkiem innych warzyw, to kolejna wersja tej zupy, która zachwyca pożywnością i aromatem.
Chłodnik z liści buraków, czyli botwinka, to letnia propozycja, która orzeźwia i smakuje wybornie w połączeniu z rzodkiewką, ogórkiem i ziołami. To doskonały sposób na urozmaicenie menu w gorące dni.
Poza surówką, buraki mogą być również podstawą dań głównych. Zasmażane buraczki to pomysł na pyszne danie, w którym delikatne buraki łączą się z aromatyczną zasmażką, tworząc wyjątkowy smak.
Carpaccio z buraków to elegancka propozycja na przyjęcia. Cienkie plasterki buraków układamy na roszponce, dodajemy ser i polewamy sosem na bazie octu balsamicznego i musztardy. To wyjątkowa kombinacja smaków i tekstur.
Buraki mogą również być używane w wypiekach. Czekoladowe brownie z buraków to wilgotne i czekoladowe ciasto, które zachwyci miłośników słodkości. Dodatek buraków w cieście nie tylko nadaje mu wilgotności, ale także dodaje zdrowych składników.
Dla dzieci warto przygotować buraczane gofry lub muffinki. Drobno potarte buraki dodane do ciasta sprawią, że wypieki nabiorą różowego koloru i dodatkowej nuty smakowej.
Z wykorzystaniem różnych informacji i pomysłów, możemy odkryć nowe możliwości kulinarnego wykorzystania buraków i cieszyć się ich smakiem w różnych postaciach i kombinacjach.