Sprawdzony sposób na obiad z młodych ziemniaków

Ziemniaki są warzywem docenianym w kuchni ze względu na możliwości ich wykorzystania — ugotowanie ich to dopiero początek. Jako frytki czy pieczone łódeczki albo w formie placków — każda z nich ma swoich zwolenników. Jednak wiele osób tej trzeciej opcji nie stosuje względem młodych ziemniaków, co jednak jest błędem. Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków w niczym nie ustępują tym usmażonym ze starszych, warto więc wykorzystać je w ten sposób.

Jego wysokość — ziemniak

Poza szerokim zastosowaniem ziemniaka w kuchni i jego dostępnością jest on ważnym elementem codziennej diety — stanowi bowiem źródło węglowodanów, które należy przyjmować z pokarmem każdego dnia. Dodatkowo znajduje się w nim sporo potasu oraz magnezu — oba te pierwiastki mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkich organów.

Przygotowanie placków z młodych ziemniaków jedynie odrobinę różni się od przygotowania znanego w przypadku zwykłych ziemniaków, cały proces nie nastręczy wręcz trudności. Oczywiście podczas smażenia należy zachować ostrożność, jednak placki te nie wymagają dużej ilości tłuszczu — mimo to wyjdą chrupiące.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Należy wybrać kilogram młodych, ale już „podrośniętych” ziemniaków. Umyć je pod zimną, bieżącą wodą i bardzo dokładnie wyszorować. Nie obierać ich, ewentualnie odciąć jedynie niedoskonałości.
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach bądź użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Masę ziemniaczaną odcisnąć z nadmiaru wody. Masa powinna być mokra, jednak nie powinna stać w niej woda.

Odciśniętą wodę wlać do miseczki. Po dziesięciu minutach wylać wodę, a z dna zebrać skrobię ziemniaczaną, która osiadła. Skrobię dodać do naczynia ze startymi ziemniakami.

Do startych ziemniaków dodać jajko, przyprawy oraz posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Można też dodać trochę natki pietruszki oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wsypać po trzy łyżki mąki pszennej oraz skrobi ziemniaczanej. Całą masę dokładnie wymieszać.

Nagrzać średniej wielkości patelnię. Dodać 4 łyżki oleju. Można też placki smażyć na smalcu. Łyżką stołową nakładać porcje masy ziemniaczanej. Po nałożeniu masy lekko rozłożyć ją na boki, by placki zrobiły się płaskie i zaokrąglone. Gdy zrobią się lekko rumiane od spodu, placki przewracać na drugą stronę. W razie potrzeby zmniejszyć lub zwiększyć moc palnika.

W trakcie smażenia kolejnych partii nie dokładać tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich placków można kłaść je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.

Dobrym dodatkiem do przygotowanych placków będzie dom -owej roboty sos czosnkowy.