Majonez bez musztardy w domowej wersji

Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je, i stara się między codziennymi obowiązkami samodzielnie tworzyć przynajmniej część posiłków. Tak samo dzieje się z różnego rodzaju przetworami, kiszonkami, konfiturami czy nawet majonezem. W przypadku tego ostatniego warto spróbować przygotować domowy majonez bez musztardy, który smakuje równie dobrze — o ile nie lepiej — od tego sklep -owego.

Smaczny sos w domowej wersji

Majonezem jest jednym z najbardziej znanych sosów na świecie, stanowiącym bazę do różnych innych. Jest łatwy w przygotowaniu, nie wymaga dodatku konserwantów. By go stworzyć, wystarczy zaopatrzyć się w zaledwie kilka składników i wziąć do pracy, a nie poświęcając temu wiele czasu, można cieszyć się nim we własnej kuchni.

Przygotowanie majonezu w największej mierze zależy od oleju, z którego będzie tworzony — z tego też powodu należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż majonez musi się ubić. Jednak to niewielka cena za to, by móc cieszyć się majonezem o prawdziwie domowym smaku i bez konieczności używania do jego stworzenia musztardy.

Składniki:

  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wyparzone jajko rozbić i wlać żółtko do pojemnika, dodać do niego sól i sok z cytryny. Zacząć miksować blenderem lub mikserem, powoli dolewając cienkim strumieniem olej. Wykonywać tę czynność do momentu, aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Gotowy majonez domowy przełożyć do zakrywanego pojemnika.

To warto wiedzieć

Tajniki przygotowania domowego sosu poznane, ale to nie wszystko, co dobrze jest o nim przyswoić. Majonez przygotowany według powyższego przepisu należy zjeść jak najszybciej, najlepiej do około tygodnia — przez brak dodanych do niego konserwantów może się popsuć, jeżeli zostanie przechowany zbyt długo.

Jeżeli zależy na tym, by majonez był gęstszy — tym samym nadawał się do dekoracji na przykład jajek — należy do jego przygotowania użyć większą ilość oleju. Pozostałe kroki w wykonaniu pozostają bez zmian.

Na ratunek zwarzonemu

Przygotowując majonez w warunkach domowych, może dojść do sytuacji, kiedy się on zwarzy. Wtedy zamiast jednolitego i gęstego sosu wyjdzie bardzo żółta zawiesina, jednak nie trzeba go wyrzucać, gdyż jest do uratowania — w tym przypadku konieczne staje się użycie musztardy.

Jak to zrobić? Wziąć dodatkowe żółtko i wymieszać je z jedną łyżeczką musztardy, powoli dodawać olej w ilości 2-4 łyżek — powoli, cienkim strumieniem. Kiedy składniki się połączą, można dodawać zwarzony majonez, najpierw wolno, a później śmielej, nie przestając przy tym mieszać całości. Najważniejsze w takim ratowaniu jest mieć zaczątek nowego majonezu, czyli właśnie to połączenie nowego żółtka i oleju.