A na obiad — biały ser!
Obiad to dla wielu osób posiłek, który powinien być możliwie szybki w przygotowaniu, a do tego dostarczać wszystkie potrzebne składniki odżywcze — zwłaszcza białko, które stanowi główny budulec. By zadbać o jego podaż, warto przygotować dania obiadowe z białym serem — znajdzie się w nich odpowiednio dużo protein, a do tego mogą być przygotowane i na słodko, i w wersji wytrawnej, więc posmakują każdemu. Idealne na spotkania.
Biały ser — źródło białka
Wśród wielu składników odżywczych, jakie znajdują się w białym serze, wymienić można przede wszystkim pełnowartościowe białko, ale także witaminy: A, D, z grupy B oraz E. To także źródło pierwiastków takich jak wapń, potas, magnez i cynk. Z tego względu produkt ten powinien mieć stałe miejsce w diecie każdego człowieka.
Jedną z właściwości sera białego, jak i innych produktów nabiałowych, jest regulowanie apetytu. Z tego względu winien być wybierany przez osoby, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami. Włączyć go można, tworząc smaczne dania obiadowe w wersji na słono lub na słodko — w zależności od preferencji.
Serowe obiady
- Dania obiadowe z białym serem wielu osobom mogą kojarzyć się z okresem dzieciństwa, kiedy to w przedszkolu na obiad podawany był makaron z białym serem i posypany cukrem — niektórzy wciąż go tak przygotowują — ale to nie jedyny wariant takiego posiłku, jaki można stworzyć w swojej kuchni. W zależności od tego, na co akurat ma się ochotę, biały ser można wykorzystać, tworząc posiłek bogaty w węglowodany lub bardziej zbilansowany i pikantniejszy. Do wyboru jest wiele możliwości, część z nich opisano poniżej.
- Naleśniki z serowo-szpinakowym nadzieniem to wytrawna wersja, która posmakuje dorosłym. Poza tradycyjnie przygotowanymi naleśniki należy jedynie stworzyć nadzienie: połączyć ze sobą zblanszowany i doprawiony szpinak wraz z białym serem, by móc naprawdę szybko cieszyć się smacznym i wartościowym posiłkiem, który doda energii i pozwoli zadbać o podaż wszelkich składników odżywczych.
- Makaron z białym serem i truskawkami to danie, które może kojarzyć się z czasami przedszkola i wciąż pozostawać jednym z ulubionych obiadów w wersji na słodko. Łatwy w przygotowaniu i z dodatkiem owoców nie tylko zaspokoi głód, ale też dostarczy tego, co dla organizmu dobre: białko, węglowodany, witaminy.
- Pierogi ruskie to jedno z dań kuchni polskiej, któremu trzeba poświęcić zdecydowanie więcej czasu, nie zmienia to jednak faktu, iż sprawdza się jako wykorzystanie w kuchni białego sera. Wspaniale łączy się z ziemniakami i przyprawami, nic więc dziwnego, iż na kilku pierogach rzadko kiedy się kończy.
Biały ser jest wdzięcznym produktem, po który warto sięgać nie tylko w porze śniadania czy kolacji, tworząc z niego twarożek na kanapki, ale również do obiadu. Świetnie współgra z różnymi innymi artykułami spożywczymi, jak i przyprawami. Warto, by znalazł się na stałe w codziennej diecie.