Pyszny sernik na podwieczorek

Niektóre osoby nie wyobrażają sobie niedzielnego popołudnia bez filiżanki kawy i kawałka ciasta. To można kupić w cukierni lub też przygotować samodzielne, co spotka się z jeszcze cieplejszym przyjęciem. Warto na tę okazję przygotować sernik po wiedeńsku na kruchym cieście i zachwycić jego smakiem domowników i gości.

Ukochane ciasto — sernik

Nie ma wątpliwości, iż sernik jest najczęściej wybieranym i pieczonym ciastem w polskich domach. Zachwyca swoim kremowym smakiem, w ostatnich latach podbił kolejne serca i podniebienia swoją wariacją bez pieczenia. Można do niego dodać rodzynki czy brzoskwinie, polać sosem malinowym czy wykonać na spodzie z kakaowych herbatników — wszystkie te możliwości sprawiają, iż sernik darzy się wielką miłością.

Sprawdzony sposób na deser

Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt trudne — ważne, by bazować na świeżych produktach i wykorzystać odpowiedni ser dla pewności, iż wypiek się uda. Z tego też względu lepiej nie chwytać za pierwszy lepszy twaróg, który znajdzie się w sklepie, a dokładnie zapoznać z jego etykietą — to pozwoli na wybór twarogu, który zapewni takie ciasto, jakie się pragnie. Prezentowany poniżej przepis pozwoli na stworzenie smacznego deseru, który uprzyjemni spotkania, niedzielne popołudnia, jak i zaspokoi chęć na coś słodkiego.

Składniki:

Kruchy spód

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2-3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu zmielonego 2-krotnie (nie z wiaderka)
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • kilka łyżek marmolady

Przygotowanie

Kruchy spód: Mąkę przesiać z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kształt formy i w kilku miejscach nakłuć widelcem. Formę o wymiarach 35x25cm z ciastem wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekać przez około 10-15 minut. Ostudzić i posmarować równo kilkoma łyżkami marmolady.

Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło, całość miksować dość krótko, żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodać ubitą pianę z białek, całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy na przestudzony spód.
Sernik wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik włożyć na noc do lodówki.